Audi Maria – Lauluyhtye Versio Olaus Petrin kirkossa 21.4.

Lauluyhtye Versio sukeltaa Audi Maria -konsertissaan franko-flaamilaisen renessanssimusiikin aikakausiin. Vuosisatoja sitten alankomaiden ja laajemmin koko nykyisen Hollannin, Belgian ja Pohjois-Ranskan aluetta pidettiin moniäänisen renessanssimusiikin alkukotina. Laaja hovielämä ja monet palkatut musiikinjohtajan virat sekä kotikonnuilla että ympäri Eurooppaa mahdollistivat keskittymisen taitojen kehittämiseen huippuunsa. Niinpä varhaiset mestarit, kuten Guillaume Dufay ja Josquin Desprez rakensivat hämmentävän monipolvisia polyfonisia kudelmia, jotka vielä tänä päivänäkin ihmetyttävät kuulijoita. Teoksissa kaikuivat vielä tietyt keskiaikaisen musiikin arkaaiset piirteet, mutta ”terssin löytymisen” jälkeen sävelmät olivat jo alkaneet saada yhä moninaisempia vivahteita avosointujen ja imitaatioiden rinnalle.

Mestareiden ohella alueelta oli kotoisin suuri joukko taiturillisia säveltäjiä, jopa niin, että franko-flaamilainen koulukunta tuntui hallitsevan aikansa kirkkomusiikkia useiden sukupolvien ajan. Konserttiimme on poimittu teoksia monilta harvemmin kuulluilta säveltäjiltä, jotka kattavat kaikki franko-flaamilaisen ajan viisi säveltäjäsukupolvea. Vaikka jokaisella säveltäjällä on tietysti aina oma tyylinsä, voi vuosien vierimisen huomata myös musiikillisissa tyyleissä: myöhäisemmissä sävellyksissä on esim. enemmän ääniä ja soinnut soivat massiivisemmin.

Konsertin päähenkilönä on oikeutetusti neitsyt Maria, jonka elämän vaiheisiin laulujen tekstit läheisesti liittyvät. Suurin osa teksteistä ihmettelee neitseellistä sikiämistä ja pyhän lapsen äidiksi tulemista. Maria ei voi ymmärtää, mistä on kyse, mutta enkelit vakuuttavat, että näin on oltava. Myöhemmin Mariasta kasvaa Herramme armoitettu ja arvostettu, Pyhä Äiti. Ihmeestä kertovilla teksteillä onkin mitä suurin merkitys teosten tunnelmien löytymisessä ja tekstien tulkitsemisessa. Tässä konsertissa ja matkassamme uuden ohjelmiston pariin meillä on ollut mukana Valter Maasalo, joka innostuksellaan ja renessanssin vokaalimusiikin syvällisellä asiantuntemuksellaan on tuonut jälleen uusia ajatuksia vanhan musiikin ajattomaan maailmaan.

Lauluyhtye Versio Olaus Petrin kirkossa su 21.4.2024 klo 17:00, liput 20/15€.

← Takaisin