Cardoson syvämietteinen sielunmessu soi Pyhtään kirkossa

Lauluyhtye Versio konsertoi Pyhtään keskiaikaisessa kivikirkossa vapunalussunnuntaina 28.4.2019 klo 15.00. Konsertin pääteoksena on portugalilaisen Manuel Cardoson vaikuttavatunnelmainen Requiem 1600-luvulta. Kuusiäänisen sielunmessun lisäksi konsertissa kuullaan kaksi espanjalaisen Tomás Luis de Victorian motettia eli pienempää hengellistä laulua. Konsertti tarjoaa vappuhälinään kyllästyneille oivallisen rauhoittumisen hetken ajattomien polyfonisten sävelien muodossa. Toki hienosta musiikista ovat tervetulleita nauttimaan kaikki kuulijat. Konserttiin on vapaa pääsy, käsiohjelma 15/10 €.

Renessanssiajalla (n. 1400–1650) säveltäjämestareiden taidot kukoistivat ympäri Eurooppaa. Manuel Cardoso edustaa portugalilaisen polyfonian kultaista aikakautta ja häntä arvostettiin suuresti jo elinaikanaan. Jälkipolville Cardoson tuotantoa on säilynyt valitettavan vähän, mutta onneksi yksi niistä on säveltäjän ehkä merkittävin teos – Missa pro defunctis, ”messu kuolleiden puolesta”, vuodelta 1625. Cardoson tyylissä kuuluu uskollisuus Palestrinan ajan puhdasmuotoiseen polyfoniaan: vaikka joitakin tuohon aikaan jo yleisiä barokin vivahteita pyrkii mukaan, on tyyli erittäin leimallisesti renessanssia. Cardoso käyttää Requiemissään myös muita vanhahtavia tapoja, kuten melodian sijoittamista pitkiin nuotteihin polyfonian taustalle (cantus firmus) tai yksiäänisten keskiaikaisten melodioiden ja polyfonian vuorottelua (alternatim). Toisaalta Cardoson tyylissä on havaittavissa myös Iberian niemimaalle tunnusomaista soinnillista surumielisyyttä, mikä sopiikin hyvin sielunmessun tunnelmaan.

Sielunmessu eli requiem on katolisen kirkon jumalanpalvelus, jossa rukoillaan edesmenneiden puolesta. Sielunmessun alkuperäinen perinne liittyy kiirastulen käsitteeseen. Messun rukouksien katsotaan lyhentävän poisnukkuneiden kiirastulessa viettämää aikaa. Toisaalta requiemeillä on aina ollut myös yleisempi, tärkeä lohdun ja toivon tuojan rooli menetysten keskellä – kaunis musiikki voi lievittää tuskaisiakin tunteita ihmeellisellä tavalla. Vuosisatojen aikana voimakas teema onkin säilynyt säveltäjien suosiossa ja erilaisia versioita on syntynyt satoja. Vaikka requiemejä esitetään monesti pääsiäisenä ja pyhäinpäivänä, eivät ne suoraan liity mihinkään liturgiseen juhlaan, vaan ovat ajankohtaisia ympäri vuoden.

Cardoson sielunmessun täydentäjinä kuullaan kaksi motettia Espanjan tunnetuimman renessanssisäveltäjän Tomás Luis de Victorian omasta sielunmessusta. Taedet animam meam on yksinkertainen toteamus Jobin kovasta kohtalosta. Versa est in luctum jatkaa samaa teemaa hieman rohkeammalla polyfonialla pidätyksineen ja jopa yllättävine soinnutuksineen.

Cardoso: Requiem
Lauluyhtye Versio
Pyhtään kirkko, Harjuntie 11
Su 28.4.2019 klo 15.00
Vapaa pääsy, käsiohjelma 15/10 €

← Takaisin