Taulumäen kirkko, Jyväskylä

6.08.2013, 19:00
Taulumäen kirkko
Lohikoskentie 2
Jyväskylä

Gregoriaaniset sävelmät johdattavat kuulijat renessanssinajan merkittävimpien säveltäjien teoksiin Lauluyhtye Version konsertissa tiistaina 6.8. Taulumäen kirkossa Jyväskylässä. Italialaisen Giovanni Pierluigi da Palestrinan (1525-1594) ja espanjalaisen Tomás Luis de Victorian (1548-1611) Mariaa ylistävissä ja anelevissa teoksissa voi kuulla renessanssin vokaalipolyfoniaa parhaimmillaan.

Konsertissa on mukana myös osia Palestrinan kokoelmasta Canticum canticorum, joka koostuu Laulujun laulun eli Korkeaveisun teksteistä. Nämä sensuellit, naisvartaloa ihailevat rakkauden tunnustukset ovat saaneet Palestrinan käsittelyssä kepeämmän asun.

Palestrinaa ja Victoriaa varhemmin eläneen ranskalaisen Jean Moutonin (1459-1522) 8-ääninen kaanonmotetti Nesciens mater on säveltäjän taidonnäyte: nelinkertainen kvinttikaanon.

Noin tunnin mittaisen a cappella -konsertin päättävä Palestrinan 8-ääninen motetti Stabat Mater poikkeaa tyylillisesti niin 5- ja 6-äänisistä Maria-lauluista kuin 4-äänisistä Laulujen laulu -kokoelman osista. Kahden 4-äänisen kuoron vuorottelevat jaksot ovat usein homofonisia ja näennäisen yksinkertaisia. Hauraiden duettojen ja kuorojen vuoropuhelun vastapainona ovat vakuuttavat tuttiosuudet, jollaiseen teos päättyy.

Alma Mater – renessanssin Maria-lauluja on osa Jyväskylän seurakunnan Kesäkonsertit 2013 -sarjaa.