Uudenkaupungin Vanha kirkko

13.07.2014, 18:00
Uudenkaupungin Vanha kirkko
Alinenkatu 44
Uusikaupunki

Renessanssin säveliä Uudenkaupungin kirkossa

Gregoriaaniset sävelmät johdattavat kuulijat renessanssinajan merkittävimpien säveltäjien teoksiin Lauluyhtye Version konsertissa sunnuntaina 13.7.2014 klo 18 Uudenkaupungin Vanhassa kirkossa.

Italialaisen Giovanni Pierluigi da Palestrinan (1525-1594) ja espanjalaisen Tomás Luis de Victorian (1548-1611) Mariaa ylistävissä ja anelevissa teoksissa voi kuulla renessanssin vokaalipolyfoniaa kauneimmillaan. Victorian Maria-aiheisten sekakuoromotettien lisäksi kuullaan naisäänten esittämä ylistyslaulu Duo seraphim.

Palestrinan 8-äänisessä motetissa Stabat Mater kahden 4-äänisen kuoron vuorottelevat jaksot ovat usein homofonisia ja näennäisen yksinkertaisia. Hauraiden duettojen ja kuorojen vuoropuhelun vastapainona soivat vakuuttavat tuttiosuudet, jollaiseen teos päättyy.

Christóbal Moralesin (n. 1500-1553) hautajaismotettikokoelmasta Officium Defunctorum kuullaan osat Circumdederunt me gemitus mortis ja Regem cui omnia vivunt. Niissä pääsevät esille erityisesti lauluyhtyeen matalat miesäänet.

Venetsialaisen monikuorotyylin mestarina tunnetun Giovanni Gabrielin (n. 1553-1612) kuusiääninen Mariaa ylistävä motetti Beata es virgo  sekä Psalmin 54 tekstiin sävelletty Deus in nomine tuo sisältävät sekä homofonista että polyfonista tekstuuria, eri äänien vuorottelua ja urkumaista loistokkuutta.

Konsertin päättää kaikkia muita sen säveltäjiä hieman varhemmin eläneen ranskalaisen Jean Moutonin (1459-1522) taidonnäyte, nelinkertainen kvinttikaanon Nesciens mater. Sen kahdeksan äänen muodostama elävä kudelma pitää otteessaan kunnes teos vain yksinkertaisesti päättyy.

Lauluyhtye Versio on vuonna 2003 perustettu vanhaan musiikkiin keskittyvä kokoonpano, jonka ohjelmiston ydintä rikastuttaa oman aikamme musiikki. Ohjelmistossa on ollut paljon muun muassa 1400-1600-luvuilla eläneiden Desprezin, Palestrinan, Victorian, Monteverdin ja Allegrin teoksia sekä 1900-luvulla syntyneiden Pärtin, Lauridsenin ja Tavenerin musiikkia.

Yhtyeen kokonaissointiin tuo oman värinsä mies- ja naisäänien yhdistäminen väliäänissä eli tenori- ja alttostemmoissa. Kesällä 2010 Versio teki kiertueen Iso-Britanniaan ja pääsi tuolloin aloittamaan yhteistyön laulaja ja vanhan musiikin spesialisti John Potterin kanssa. Kaustisen kamarimusiikkiviikolla 2012 Versio oli mukana ranskalaisen kapellimestarin Jean Tubéryn johtamassa messurekonstruktiossa, jonka painopiste oli Claudio Monteverdin vokaaliteoksissa. Heinäkuussa 2012 yhtye osallistui Karjaan vanhan musiikin kurssille, jossa sitä opetti Veikko Kiiver. Viime aikoina Versio on saanut ohjausta Kari Turuselta.

Eri puolilta Suomea tulevat laulajat ovat Mikko Eskelinen, Heikki Isotalo, Aino Jalkanen, Jarmo Lintamo, Minna Muukkonen, Anne Palo, Aino Peltomaa, Sampo Rantakokko, Hilkka Rauhala, Timo Turtiainen ja Kristiina Vähäkangas. Yhtyeen toimintaa ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja ESEK.

Lauluyhtye Versio Uudenkaupungin Vanhassa kirkossa sunnuntaina 13.7.2014 klo 18.