Ylöjärven kirkko

5.10.2014, 15:00
Ylöjärven kirkko
Kirkkotanhuantie 1
Ylöjärvi

Valoa ja varjoja Ylöjärven kirkossa

Sunnuntaina 5.10. Ylöjärven kirkossa pidettävässä konsertissa kuulijoilla on mahdollisuus päästä osaksi maailmaa, joka on täynnä kauneutta, lämpöä, valoa –  ja varjoja. Ajattomat, yksiääniset gregoriaaniset sävelmät johdattavat kuulijat renessanssinajan merkittävimpien säveltäjien teoksiin ja samalla koko länsimaisen taidemusiikin kehityksen alkulähteille Lauluyhtye Version konsertissa.

Italialaisen Giovanni Pierluigi da Palestrinan (1525-1594) ja espanjalaisen Tomás Luis de Victorian (1548-1611) Mariaa ylistävissä ja anelevissa teoksissa voi kuulla renessanssin vokaalipolyfoniaa kauneimmillaan. Victorian Maria-aiheisten sekakuoromotettien lisäksi kuullaan naisäänten esittämä ylistyslaulu Duo seraphim.

Varjoja ja tummempia sävyjä konserttiin tuovat osat Christóbal Moralesin (n. 1500-1553) hautajaismotettikokoelmasta Officium Defunctorum. Niissä pääsevät esille erityisesti lauluyhtyeen matalat miesäänet.

Venetsialaisen monikuorotyylin mestarina tunnetun Giovanni Gabrielin (n. 1553-1612) kuusiääninen Mariaa ylistävä motetti Beata es virgo  sekä Psalmin 54 tekstiin sävelletty Deus in nomine tuo sisältävät sekä homofonista että polyfonista tekstuuria, eri äänien vuorottelua ja urkumaista loistokkuutta.

Konsertin päättää kaikkia muita sen säveltäjiä hieman varhemmin eläneen ranskalaisen Jean Moutonin (1459-1522) taidonnäyte, nelinkertainen kvinttikaanon Nesciens mater. Sen kahdeksan äänen muodostama elävä kudelma pitää otteessaan kunnes teos vain yksinkertaisesti päättyy.

Lauluyhtye Versio on vuonna 2003 perustettu vanhaan musiikkiin keskittyvä kokoonpano, jonka ohjelmiston ydintä rikastuttaa oman aikamme musiikki. Yhtyeen jäsenet ovat musiikin ammattilaisia ja pitkän linjan harrastajia, joita yhdistää erityisesti rakkaus renessansin vokaalipolyfoniaan. Ohjelmistossa on ollut muun muassa 1400-1600-luvuilla eläneiden Palestrinan, Victorian, Desprezin, Lasson, Monteverdin ja Allegrin teoksia sekä 1900-luvulla syntyneiden Pärtin, Sisaskin, Lauridsenin ja Tavenerin musiikkia.

Yhtye konsertoi ahkerasti eri puolilla Suomea hakeutuen erityisen mielellään keskiaikaisiin kivikirkkoihin ja muihin akustisiin tiloihin, joissa renessanssin vokaalipolyfonia on omimmassa ympäristössään. Kesällä 2010 Versio teki kiertueen Iso-Britanniaan ja pääsi tuolloin aloittamaan edelleen jatkuvan yhteistyön laulaja ja vanhan musiikin spesialisti John Potterin kanssa. Kaustisen kamarimusiikkiviikolla alkuvuodesta 2012 yhtye oli mukana ranskalaisen kapellimestarin Jean Tubéryn johtamassa messurekonstruktiossa, jonka painopiste oli Claudio Monteverdin vokaaliteoksissa. Viime aikoina yhtyeelle ovat antaneet ohjausta kuoronjohtaja ja laulaja Kari Turunen sekä virolais-ruotsalainen laulaja ja laulupedagogi Veikko Kiiver.

Version eri puolilta Suomea tulevat laulajat ovat Mikko Eskelinen, Heikki Isotalo, Aino Jalkanen, Jarmo Lintamo, Minna Muukkonen, Anne Palo, Aino Peltomaa, Sampo Rantakokko, Hilkka Rauhala, Timo Turtiainen ja Kristiina Vähäkangas. Lisätietoja: www.lauluyhtyeversio.fi.

Valoa ja varjoja – Lauluyhtye Version konsertti  sunnuntaina 5.10.2014 klo 15 Ylöjärven kirkossa (Kirkkotanhuantie 1). Vapaa pääsy, ohjelma 5 €.