Porvoon tuomiokirkko

11.06.2015, 20:00
Porvoon tuomiokirkko
Kirkkotori 1
Porvoo

Torstaina 11.6. Porvoon tuomiokirkossa pidettävässä konsertissa kuulijoilla on mahdollisuus päästä osaksi maailmaa, joka on täynnä kauneutta, lämpöä, valoa –  ja varjoja. Lauluyhtye Versio johdattaa kuulijat renessanssin ajan merkittävimpien säveltäjien teosten ja samalla koko länsimaisen taidemusiikin kehityksen alkulähteille.

Konsertin ohjelma painottuu noin 1400-1600-luvuilla sävellettyyn renessanssin vokaalipolyfoniaan. Aikakauden säveltäjät kuten italialainen Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594) ja espanjalainen Tomás Luis de Victoria (1548-1611) käyttivät olemassa olevia gregoriaanisia sävelmiä perustana, cantus firmuksena, jonka ympärille he rakensivat itsenäisistä äänistä koostuvan moniäänisen teoksen. Giovanni Gabrieli (1553/54-1612) tunnetaan Venetsiassa alkunsa saaneen monikuoroisuuden mestarina. Sille  oli tyypillistä riemukas juhlallisuus ja erilaisten kokoonpanojen tuomat äänenvärien yhdistelmät. Konsertissa on mukana kappaleita yksiäänisistä gregoriaanisista sävelmistä kolme-, neli-, viisi- ja kuusiäänisiin motetteihin ja kahdeksanäänisiin kaksoiskuoroteoksiin.

Musiikki lähtee liikkeelle tummista, mutta riipaisen kauniisti ilmaistuista tunnelmista: ”Olen väsynyt elämään. Minä päästän valitukseni valloilleen.” (Jobin kirja 10:1-7). Pääsiäisenajan dramaattisia tapahtumia kuvaavista kahdesta Antonio Lottin (1667-1740) Crucifixuksesta ja Palestrinan väkevästä Stabat Mater -teoksesta siirrytään ylistäviin ja aneleviin teoksiin, joissa voi kuulla renessanssin vokaalipolyfoniaa kauneimmillaan. Konsertin päättää Palestrinan valoisa ja vakuuttava Marian kiitosvirsi, Magnificat (Luuk. 1: 46-55).

Valoa ja varjoja – Lauluyhtye Version konsertti  torstaina 11.6.2015 klo 20 Porvoon tuomiokirkossa (Kirkkotori 1, Porvoo).  Palestrina – Victoria – Lotti – Gabrieli – Lõbo. Vapaa pääsy. Järj. Porvoon suomalainen seurakunta/ Borgå svenska domkyrkoförsamling.