Audi Maria, Siuntion Pyhän Pietarin kirkko

19.05.2024, 16:00
Siuntion Pyhän Pietarin kirkko
Suitiantie 51
Siuntio

Lauluyhtye Version Audi Maria -konsertissa 19.5.2024 klo 16 Siuntion Pyhän Pietarin kirkossa uppoudutaan franko-flaamilaisen renessanssimusiikin aikakausiin. Vuosisatoja sitten alankomaiden ja laajemmin koko nykyisen Hollannin, Belgian ja Pohjois-Ranskan aluetta pidettiin moniäänisen renessanssimusiikin alkukotina. Laaja hovielämä ja monet palkatut musiikinjohtajan virat sekä kotikonnuilla että ympäri Eurooppaa mahdollistivat keskittymisen taitojen kehittämiseen huippuunsa. Niinpä varhaiset mestarit, kuten Guillaume Dufay ja Josquin Desprez rakensivat hämmentävän monipolvisia polyfonisia kudelmia, jotka vielä tänä päivänäkin ihmetyttävät kuulijoita. Teoksissa kaikuivat vielä tietyt keskiaikaisen musiikin arkaaiset piirteet, mutta ”terssin löytymisen” jälkeen sävelmät olivat jo alkaneet saada yhä moninaisempia vivahteita avosointujen ja imitaatioiden rinnalle.

Mestareiden ohella alueelta oli kotoisin suuri joukko taiturillisia säveltäjiä, jopa niin, että franko-flaamilainen koulukunta tuntui hallitsevan aikansa kirkkomusiikkia useiden sukupolvien ajan. Konserttiimme on poimittu teoksia monilta harvemmin kuulluilta säveltäjiltä, jotka kattavat kaikki franko-flaamilaisen ajan viisi säveltäjäsukupolvea. Vaikka jokaisella säveltäjällä on tietysti aina oma tyylinsä, voi vuosien vierimisen huomata myös musiikillisissa tyyleissä: myöhäisemmissä sävellyksissä on esim. enemmän ääniä ja soinnut soivat massiivisemmin.

Konsertin päähenkilönä on oikeutetusti neitsyt Maria, jonka elämän vaiheisiin laulujen tekstit läheisesti liittyvät. Suurin osa teksteistä ihmettelee neitseellistä sikiämistä ja pyhän lapsen äidiksi tulemista. Maria ei voi ymmärtää, mistä on kyse, mutta enkelit vakuuttavat, että näin on oltava. Myöhemmin Mariasta kasvaa Herramme armoitettu ja arvostettu, Pyhä Äiti. Ihmeestä kertovilla teksteillä onkin mitä suurin merkitys teosten tunnelmien löytymisessä ja tekstien tulkitsemisessa. Tässä konsertissa ja matkassamme uuden ohjelmiston pariin meillä on ollut mukana Valter Maasalo, joka innostuksellaan ja renessanssin vokaalimusiikin syvällisellä asiantuntemuksellaan on tuonut jälleen uusia ajatuksia vanhan musiikin ajattomaan maailmaan.

Konserttiin on vapaa pääsy, käsiohjelma 15 €, eläkeläisiltä, opiskelijoilta, työttömiltä ja varushenkilöiltä 10 €, alle 16-vuotiaille käsiohjelma on ilmainen.

Konsertissa laulavat Kirsi Erkama, Mari Erälahti, Hannele Huhtinen, Maija Hytönen, Lauri-Eemil Hyytiäinen, Heikki Isotalo, Antti Kataja, Markus Lehtonen, Valter Maasalo, Minna Muukkonen, Katri Tasala, Timo Turtiainen, Mikko Vehkaperä ja Hanna Virta.

Tervetuloa!